Ve dnech 22. – 27. dubna 2015 proběhlo v tureckém Istanbulu již čtvrté setkání učitelů, jehož součástí byla i konference Spectrum of Education. Jejím letošním tématem byla Kariéra.

Organizace AFS, která se dlouhodobě zabývá mezikulturními programy a jejíž hlavní náplní je organizace studentských pobytů v zahraničí, mě vybrala jako účastníka tohoto setkání. Měl jsem tak jedinečnou možnost poznat více než 40 učitelů z nejrůznějších koutů naší planety. Vedle zástupců České republiky navštívili Istanbul kolegové z Holandska, Belgie, Slovenska, Srbska, Rakouska, Maďarska, Itálie, ale také z Indie, Islandu, USA, Argentiny, Kolumbie, Filipín a Malajsie. Představitele některých národností jsem viděl vůbec poprvé v životě.

Clipboard02

Nabitý program čtyř dnů měl část společenskou i pracovní. Samotná konference, která proběhla v sobotu a v neděli, nabídla mnoho zajímavých pohledů na vzdělávání a kariéru. Osobně mě velice zaujala přednáška tureckého lékaře Prof. Dr. Yanki Yazgana, který ve svém příspěvku mimo jiné velmi odborně popsal funkci mozku a jeho činnost během procesu vzdělávání. K zajímavým myšlenkám dalších přednášejících patřilo např. zamyšlení nad tím:
a) Proč dnešní mladí lidé nemají v řadě případů svoji kariérní budoucnost spojenou se vzděláváním nebo
b) Proč systém, hodnoty a normy vzdělávání stále tvoří hlavně dospělí.

Vedle pracovní náplně pobytu jsme měli možnost absolvovat výlet lodí úžinou Bosporu a celodenní prohlídku nejznámějších pamětihodností Istanbulu. Město vás uchvátí mimo jiné svojí velikostí – s 20 miliony obyvatel se řadí na první místo v Evropě. Velmi působivá byla také návštěva v tureckých rodinách spojená s večeří v typicky tureckém stylu.

Závěrem bych velice rád ocenil obrovskou ochotu a nadšenou práci všech dobrovolníků z řad AFS, kteří se o nás po celou dobu vzorně starali. I pohostinnost a přívětivost tureckých hostitelů byla nadstandardní. V tu chvíli si uvědomíte, jaký skok svět udělal od Švejkova: „Vojna s Turkem musí bejt!“

Z Istanbulu si odvážím nejen spoustu kontaktů pro budoucí spolupráci, ale i pocit, že možnosti, které AFS nabízí, jsou pro mladé lidi neopakovatelnou příležitostí, jak poznat jiný, třeba i hodně vzdálený, kout Země. Vždyť svět je tak blízko…

RNDr. Jiří Šulc

Clipboard03

Share this: