Na přelomu července a srpna 2016 jsme díky podpoře AFS strávily pět dní na setkání dobrovolníků od EFILu – Volunteer Summer Summit. Na ostrov San Servolo jsme se dostali vodním autobusem z náměstí San Marco. Dorazilo téměř 300 účastníků z celého světa. Čekal nás tam program od rána do noci. Slavnostní zahájení nastartovalo seznamování s dorazivším světem. My učitelky, jsme musely složit poklonu organizátorům. Ti dokázali vyvolat nadšení davu a hladce provést skupinu seznamovacími technikami. I přesun na úvodní koncert benátské hudební školy proběhl bez problémů. Tóny skladeb nechaly doznívat krásná úvodní slova Roberta Rufina.

Samotný průběh VSS

Po úvodním večeru našeho setkání dobrovolníků čas letěl. Střídaly se zajímavé přednášky s objevnými semináři. I na reflexi bylo myšleno. Setkávali jsme se v malých skupinkách. Já osobně jsem byla nadšená z Kevinova Everyday Racism. To byly tři hodinky dokonale organizačně zvládnuté. Odnesla jsem si silný osobní zážitek. Rozhodně některé aktivity vyzkouším se svými studenty. Popův seminář Migration – Are you one of them (us)? byl taky výborný. Bylo zajímavé sledovat, jak mladí lidé z různých zemí světa reagují různě na simulaci situace žádání o azyl.

Během volných chvilek jsme potkávaly nové lidi ze všech koutů světa. Nebyl čas se seznámit se všemi, ale nových přátel máme spoustu. Kromě zajímavých myšlenek jsme si odvezly mimo jiné osvobozující nadhled. Naše osobní a národní starosti se při konfrontaci s pohledy odjinud zmenšily. Na samotné Benátky jsme se snažily také najít nějaký čas. Návštěva divadla La Fenice a následné krásné bloudění přilehlými uličkami se rozhodně vydařila. Děkujeme za krásný zážitek!


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala tě myšlenka dobrovolnictví? Chceš potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staň se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i ty chceš stát součástí AFS:

Vyplň nezávazný přihlašovací formulář

Zjisti si více informací

Share this: