Koncem srpna 2015, hned po příjezdovém soustředění od AFS, jsem dorazil do menšího města San Fernanda, kde mě s otevřenou náručí přivítala moje nová rodina.
Ze začátku jsem měl strach, jaké bude moje první setkání s rodinou a jestli mě přijmou. Tyto obavy se ale rozplynuly hned, jak jsem viděl úsměv mojí nové mamky a velký transparent v obývacím pokoji, kde bylo česky napsáno: VÍTEJ DOMA.

V následujících dnech jsme koupili školní uniformu a mohl jsem nastoupit do školy, kde na mě čekalo další překvapení. Školní systém se velmi liší od českého. Vyučovací hodina trvá 90 minut, škola začíná v 8:00 hod, poté je od 13:00 do 14:30 přestávka na oběd a od 14:30 se ještě každý den do 17:00 hod učíme. Známkování je také rozdílné. V Chile je známkování stupňováno od 1–7 bodů, přičemž 7 bodů je nejlepší stupeň – jako u nás jednička. Chilské známkování je daleko přísnější než to české, při 3,9 bodech se už propadá. Proto pro mě bylo ze začátku těžké tomuto systému porozumět. S třídní profesorkou jsem se domluvil na tom, aby mi dala dva měsíce na naučení se jazyka a začlenění se do kolektivu. Během této doby jsem dostával práce, které jsem si mohl připravit doma. Tyto práce souvisely s tématy, která ostatní studenti ve škole probírali, já je však mohl psát o České republice, a ne o Chile.

Po dvou měsících v Chile jsem neměl problém se domluvit. Jsem přesvědčen, že to, že jsem se tak rychle dokázal domluvit, vděčím i mé profesorce španělštiny v Čechách, která mě toho hodně naučila. Po příjezdu do Chile jsem si “pouze” zvykal na rozdílný přízvuk, nová slova, nové skloňování a mnoho nových tvarů (modismů), které Chilané hojně užívají, ale netrvalo dlouho a díky mému “základu” z Čech jsem si vše osvojil a mohl se zapojit do konverzací jak v rodině, tak ve škole.
Pobyt v Chile si užívám i díky poznávání nových věcí a cestování, v čemž mi moje rodina vychází vstříc. Jezdíme spolu po zajímavých místech v blízkosti domova (například národní park Siete tazas), ale i na pobřeží do malebných vesniček (Duao a Pichilemu). O prázdninách se vydávám na vzdálenější místa, která určitě stojí také za poznání. Díky tomu mám spousta skvělých zážitků, jako např. koupaní se v teplých pramenech pod stále aktivní sopkou Villarica, nebo jízda na koních na pláži, paintball se spolužáky, surfování na divokých vlnách Tichého oceánu, jízda na kajaku na velkých jezerech jižního Chile, anebo pozorování divokých lachtanů od severu v městě La Serena, až na jih v krásném městě Valdivia. A vždy se najde spousta způsobů, jak zažít nebo poznat něco nového, protože Chile je plné přátelských lidí, kteří se vám vždy snaží vyjít vstříc a pomoct se vším, co je třeba.

A jak bych to vše zhodnotil? Myslím si, že pro dospívajícího člověka není nic lepšího než cestovat a poznávat svět. Tento program mi otevřel oči a ukázal, že svět je mnohem větší než Evropa. Poznal jsem spoustu nových kamarádů, získal jsem druhou rodinu, která je pro mě opravdu rodinou, tak jako já jsem pro ně členem jejich rodiny. Osamostatnil jsem se, naučil se, jaké jsou moje hranice a jak je posouvat, zdokonalil jsem se v novém jazyce. Dokázal jsem překonat zdánlivě těžké překážky a být otevřený novým výzvám, a proto programy od AFS všem doporučuji. Díky moc, Tom

– Tomáš S., roční stipendijní program v Chile ve školním roce 2015/2016


Zažij střední školu v zahraničí

Láká tě prožít podobné dobrodružství jako Tomáš? Naučit se nový cizí jazyk na druhé straně světa? Výměnný studijní program je zážitek, který každému studentovi přinese zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Pokud i tebe láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhej a kontaktuj naši koordinátorku Zuzanu. Již zítra můžeš být o krok blíž svému snu! Více informací o AFS studijních programech a konkrétní nabídku možných destinací nalezneš zde: www.afs.cz/studium-v-zahranici/

Spojit se s námi můžeš také přes kontaktní formulář a my se ti ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular/

Zuzana Čučková

AFS koordinátorka studia v zahraničí
E: [email protected]
M: 606 704 100
Share this: