Vraťme se trochu v čase: je 25. srpna 2017, den, kdy očekáváme přílet 61 studentů z 22 zemí (tři studentky z USA přicestovaly o týden dříve). Osm studentů přilétá na tři měsíce, dva studenti na pět měsíců a nejpočetnější skupina chce u nás v České republice strávit celý školní rok. Bohužel tři studenti nedostali včas vízum a přicestují později.

Na letišti jsou studenti očekáváni našimi dobrovolníky. Po skupinkách cestují dále na první krátké soustředění do Českého Šternberka. Nastávají malé komplikace v podobě zpoždění letů, jednoho zranění, nevolnosti. Ale postupně se podaří všechny studenty dopravit do Hotelu s nádherným výhledem na hrad Šternberk a skvělou kuchyní. Ve dveřích se snaží Monika Janovská (koordinátorka hostitelského programu) uhádnout, kdo je kdo. Přihlášky studentů jí prošly rukama snad tisíckrát, úspěšnost je tedy téměř 100%.

Program je velmi intenzivní až do pátečních pozdních nočních hodin, v sobotu začínáme s rozbřeskem. Nakolik studenti pochopí to, co se jim snažíme v ucelených blocích vysvětlit, ukáží první týdny v rodinách. Nejkrásnější část celého víkendu nastává v sobotu odpoledne. Začíná být horko. Přijíždějí první rodiny. Parkoviště začíná být přeplněné. Venkovní stan je plný lidí, kteří se těší na první setkání se svým studentem nebo studentkou. Krátká emotivní řeč paní ředitelky a pak už přivádíme studenty vstříc rodinám. Některá první objetí jsou zatím nesmělá, někde již velmi srdečná. Projevují se první patrné kulturní rozdíly. Tatínci ochotně organizují vyproštění mnoha kil zavazadel ze zadní místnosti. Sbalit se na rok je těžké.

Hostitelské dobrodružství začíná…

Share this: