Když jsem se rozhodla jet do Dánska, nevěděla jsem o téhle malé severské zemi skoro nic. Dánsko jsem si ale zamilovala už při příjezdu – přivítalo mě dlouhými letními nocemi, kdy slunce zapadá jen na pár hodin, romantickou přírodou, širokou oblohou s úžasnými západy slunce (důsledek toho, že Dánsko je úplně placaté) a zajímavým (někdy tedy moc větrným a deštivým) počasím.

Hlavní město Kodaň, kde jsem bydlela, je metropole plná zeleně, známá jako mekka skandinávského stylu, moderní architektury a městské cyklistiky (ve městě najdete dvakrát více kol než lidí). To všechno z ní dělá krásné, pohodlné a zajímavé město k bydlení.

Asi nejzajímavější ale pro mě na Dánsku bylo “hygge” – něco jako recept na štěstí. Dánové jsou známí jako jeden z nejšťastnějších národů na světě a hygge na tom má určitě nemalý podíl. Díky mojí skvělé hostitelské rodině a dánským kamarádům jsem si hygge užila opravdu hodně a teď se ho pokouším začlenit i do svého českého života. Hygge se ale nedá popsat ani vysvětlit – musíte si ho sami zažít, a to kde jinde než v Dánsku?

Tereza Šmídová, Dánsko 2016/2017

Share this: