Už odmala jsem snila o tom, vycestovat někam do zahraničí. Odjakživa to bylo USA, pak Velká Británie a nakonec jsem skončila ve Švédsku. Dlouho jsem to odkládala, říkala si, že nechci jen tak odjet, že to bude těžké a že na to nemám. Avšak minulý podzim, 2013, jsem objevila AFS a všimla si programu na Nový Zéland. Jako další země, jelikož jsem věděla, že v době odjezdu mi už bude 18 a tudíž nemám tolik možností, jsem zvolila Švédsko a USA. O dva dny později se mi ozvali, že den přede mnou už Nový Zéland někdo obsadil, a otázka byla, jestli chci Švédsko, nebo USA. Hned mi proběhlo hlavou: „Všichni chtějí USA, já chci do Švédska.“, a o rok později jsem tady!

Odjezd byl těžký a začátky tady ještě horší. Když jsem sem přijela, tak jsem švédsky uměla říct, jak se jmenuji a odkud pocházím, to bylo asi vše. Velkou výhodou je, že ve Švédsku skoro všichni mluví velmi dobře anglicky, takže i bez švédštiny se tu domluvíte. Co je však velkou nevýhodou, Švédi jsou hodně stydliví, nepřijdou k vám a nezačnou se s vámi jen tak bavit, jako třeba Italové. Na druhou stranu, když Švédy blíže poznáte, tak jsou skvělí! Po třech měsících tady mám úžasné kamarády, kteří budou v mém životě už napořád. Ta nejdůležitější věc je, nebát se udělat první krok, Švédi ho totiž neudělají.

Po dvou měsících jsem změnila rodinu, přestěhovala se na opačný konec města a upřímně, i když jsem se bála o změnu požádat, bylo to to nejlepší, co mě potkalo! Od té doby mluvím doma převážně švédsky, jsou pro mne druhou rodinou a cítím se tu jako doma a za nic na světě bych je už nevyměnila. Typické pro Švédy je, že mají chaty (sommarstuga), kam velmi často jezdí, což je ohromná zábava.

A o Švédsku celkově… představte si českou Moravu, tam, kde nemáte tolik polí, ale převážně lesy, přidejte pár jezer a jste ve Švédsku! Opravdu je to tu hodně podobné, někdy je to dobré, někdy to však vyvolá větší stesk, ale stejně je to tu krásné! Tradice jsou vcelku skoro stejné, nemají tu Mikuláše, zato však slaví Lucii ve velkém a jejich největším svátkem je Midsommar.

U jídla také nebudete tolik překvapení. Jestli znáte švédské masové kuličky s brusinkovým džemem z IKEA, v podstatě znáte typické švédské jídlo. Hodně slavný je také Kanelbullar, pepparkakor a lussebulle. Nesmím, však zapomenou na mléko, Švédi jsou schopni vypít i dva litry mléka denně, také kafe, které se tu pije na litry a chleba, který mají v mrazáku a jedí ho denně. A rozhodně nebudete zklamáni ze švédských sladkostí (godis), které jsou dokonalé! V obchodech dokonce i vidíte stejné ceny, tím se však nesmíte nechat zmást, protože vše je třikrát dražší, což není tak příjemné, ale o to to víc naučí, jak vyjít s penězi.

Takže pokud chcete zažít něco krásného, naučit se spoustu věcí, nový jazyk a mít pocit, ŽE JSTE TO DOKÁZALI? Zapište se na kurz švédštiny a vyrazte sem! Opravdu to stojí za to! A je jen na vás, jak se s tím poperete.

– Pavlína B., roční program ve Švédsku ve školním roce 2014/2015


Zažij střední školu v zahraničí

Inspiroval tě příběh Pavlíny? Chceš prožít podobné dobrodružství a naučit se nový cizí jazyk? Výměnný studijní program je zážitek, který každému studentovi přinese zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Pokud i tebe láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhej a kontaktuj naši koordinátorku Zuzanu. Již zítra můžeš být o krok blíž svému snu! Více informací o AFS studijních programech a konkrétní nabídku možných destinací nalezneš zde: www.afs.cz/studium-v-zahranici/

Spojit se s námi můžeš také přes kontaktní formulář a my se ti ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular/

Zuzana Čučková

AFS koordinátorka studia v zahraničí
E: [email protected]
M: 606 704 100

Share this: