Evropa v současné době čelí vysoké nezaměstnanosti mládeže. K tomu, aby mladého člověka zaměstnal, zaměstnavatel vyžaduje zkušenosti a měkké dovednosti, které ale mladý člověk často nemá kde získat. Jednou z cest může být dobrovolnictví a uvědomělý rozvoj dovedností.

Tomu, jak téma dobrovolnictví a rozvoje různých kompetencí s tím spojených propagovat mezi mladými lidmi, se na konci září (25. září – 2. října 2015) ve skautském centru Kaprálův mlýn u Brna věnovalo 24 pracovníků s mládeží během mezinárodního školení „The Power of Volunteering“. Účastníci z osmi evropských zemí se během šesti dnů zamýšleli nad tím, jak téma dobrovolnictví zpřístupnit mladým lidem, jak je pro ně motivovat a jak s nimi následně hodnotit, co se během svého zapojení naučili a jak to mohou „prodat“ na pracovním trhu. Školení bylo zároveň vytvořeno jako motivační a sebeevaluační prostor pro samotné účastníky. Skupina společně objevovala nové nástroje, které může využít při seberozvoji, ale i k rozvoji mládeže.

V rámci semináře účastníci vytvořili motivační workshopy pro několik tříd brněnského Biskupského gymnázia a mohli tak v praxi vyzkoušet dovednosti a znalosti získané během několika málo dnů školení. Každý také odjel s konkrétním plánem akce, kterou chce doma ve své komunitě dobrovolnictví propagovat – ať již formou článku, workshopu, či také akce pro veřejnost.

AFS Mezikulturní programy, o.p.s. jako organizátor projektu také získala důležité kontakty na zahraniční organizace pracující s mládeží mimo síť AFS. Celý projekt byl financován z grantu programu Erasmus+: Mládež.

– Karolína K. školitelka semináře a dlouholetá dobrovolnice


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala tě myšlenka dobrovolnictví? Chceš potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staň se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i ty chceš stát součástí AFS:

Vyplň nezávazný přihlašovací formulář

Zjisti si více informací

Share this: