Přečtěte si, jakou mají zahraniční studenti motivaci učit se česky a složit státní zkoušku z češtiny. O své zkušenosti se s Vámi dělí studenti hoštění v Brně a okolí, kteří na konci školního roku 2013/2014 opravdu tuto zkoušku složili. AFS jim poskytlo částečné stipendium.

Patchi (Thajsko):
Myslím, že stipendium má velký význam, protože se můžu zdokonalovat v jazyce a třeba se i někam podívat. Český jazyk se mi velice líbí, ale je těžký a gramatika je jiná než v Thajsku, jako například skloňování podstatných jmen. Můžu mluvit se svými kamarády, které jsem tu potkala a když bych tu chtěla studovat, tak už mám nějaké základy. V budoucnu bych se do České republiky ráda vrátila, protože bych chtěla poznat více z historie, památek a lidí. Je tu mnoho krásných míst, které jsem ještě nestihla navštívit. Možná bych zde chtěla i studovat na třeba jazykové škole, kde bych chtěla dále studovat český jazyk.

Antonio (Itálie):
Myslím si, že mi toto stipendium bude opravdu užitečné nejen z hlediska peněz, ale taky proto, že budu více motivován vylepšit si svou češtinu během tohoto týdne, abych zvládnul zkoušku. Jen díky tomuto stipendiu mám možnost ukázat své schopnosti a taky ukázat, že jsem celý rok tvrdě pracoval na své češtině. Tento jazyk je opravdu těžký, ale i tak jsem se ho chtěl naučit, protože jsem potřeboval mluvit se spolužáky a mojí hostící rodinou (ne každý člen rodiny umí anglicky). Teď jsem ale opravdu rád, že jsem se hodně učil, dokonce mi několikrát ostatní řekli, že mluvím jako rodilý Čech, ale rád bych to dokázal zkouškou s platným certifikátem. Další důvod, proč chci tento certifikát, je ten, že bych ho chtěl použít v budoucnu přiložením ke svému životopisu, abych měl důkaz, že dokážu mluvit více než jedním jazykem. Mohlo by mi to pomoci najít práci, třeba v zahraničí. Určitě se do Česka někdy vrátím, rád bych se přijel podívat na stužkovací večírek mojí třídy, nebo třeba na dovolenou, ale nemyslím si, že bych tu studoval, protože zaměření univerzity, kde chci studovat, je jen v Itálii a nikde jinde v Evropě.

Guadalupe (Argentina):
Jsem šťastná, protože jsem dostala pomoc od AFS. Já a tři další výměnní studenti dostaneme stipendium na závěrečnou zkoušku v češtině. Je pro mě velmi důležité udělat ten test, a když ho udělám, bude moje rodina tady i v Argentině velmi ráda. Ale hlavně to dělám pro sebe, je to výzva, ale já vím, že to dokážu a budu na sebe velmi hrdá, když to zvládnu.

Můj vztah s českým jazykem je, myslím, docela dobrý. Samozřejmě nejdřív to bylo komplikované. Je to velmi těžký jazyk, ale není nemožné se ho naučit. A díky mě rodině, spolužákům a učiteli češtiny teď můžu komunikovat v českém jazyce bez používání angličtiny. Můžu mluvit plynule­ vím, že dělám chyby, ale chápu dobře, co mi říkají. Můj největší problém je psaní. Taky čtu knihy v češtině, ačkoliv nerozumím všemu. Čeština se mi líbí, protože už jí rozumím.

Těžká otázka je: Jak mi znalost češtiny může v budoucnosti prospět? Pořád nevím, co bych chtěla studovat, ale myslím, že když budu umět česky, bude pro mě jednodušší se naučit další slovanský jazyk­ třeba polštinu, slovenštinu a ruštinu. Taky jestli nějací Češi budou cestovat do Argentiny nebo když potkám nějaké budoucí studenty­ moc ráda bych jim pomohla. Já věřím, že pochopení jazyka otevírá dveře k mnoha budoucím příležitostem a umožňuje pochopit lidi a jiné kultury. Cílem této organizace je žít v míru a pochopit se navzájem (jazyk, způsob života a myšlení, kulturu a zvyky).

Chtěla bych se do České republiky vrátit na návštěvu, ale vím, že budu studovat univerzitu v Argentině. Asi za 2 roky se sem vrátím a budu cestovat po Evropě.

Share this: