První AFS studentku Deepu, Australanku indického původu jsme hostili v roce 2002. Od té doby se vrátila dvakrát. Jednou byla na studijním programu v Rusku, tak to „při cestě“ vzala k nám. Podruhé přiletěla v roce 2009 na vánoce a vzala sebou i svého indického kamaráda, který v té době studoval v Německu. V tom roce jsme hostili Narisu z Thajska. Pro mě to byly nejkrásnější vánoce, které jsem kdy zažila – vánoce velké rodiny. Teď máme naopak před sebou cestu do Indie na Deepy svatbu.

Letos v dubnu se vrátila i Narisa, která přijela do Evropy a do Čech se svojí maminkou a sestrou. Bylo vidět s jakou radostí si znovu sedla na své místo u stolu. Projela si znovu i cestu do školy i cestu autobusem do Prahy. Vyfotila se na místech, z kterých měla fotky z roku 2009 a viditelně si vychutnávala, že je znovu v Čechách.

V roce 2003 jsme hostili Japonku Manami, která se v polovině programu stěhovala ke své spolužačce ze školy. Chudák Manami si s námi užila mnoho krušných chvilek, a snad její druhá část pobytu byla klidnější. Nejenom, že Manami přijela z Tokia do dvoutisícové vesnice, kde spíše než lidi jste potkávali toulající se psi, ale zažila s námi i rozbité čerpadlo a tři dny bez vody, a aby toho nebylo málo, tak i zamrzlou kanalizaci u babičky na Šumavě a chození ve sněhu a v mrazu na starou kadibudku. Díky Facebooku se mi podařilo s Manami znovu spojit, a tak vím, že v Čechách  nedávno strávila pracovně dva roky. Nyní již je zpět v Japonsku.

Hostili jsme také Davida z Chile, se kterým si občas píšeme. Jeho velkým snem bylo běžet Pražský půlmaraton, ale jelikož chytil dost ošklivou angínu, musel si ho odpustit. Tak uvidíme, jestli si svůj sen někdy splní a do Čech znovu zavítá. Přeci jen je to z Chile do Čech pěkný kousek cesty.

Nejkratší cestu k nám to má naše poslední studentka Saša z Ruska. Její cesta do Čech byla vlastně návratem do země, kde strávila jednu dovolenou. Takže to bylo tentokráte trochu obráceně – pobyt s námi už byl pro ní návratem. Strašně ráda by se do Čech vrátila znovu a strávila zde silvestra. A mě by se moc líbilo, kdyby se povedlo, že by všichni naši studenti dorazili v jeden rok na vánoce a silvestra a strávili jsme ho všichni po kupě. Tak uvidíme, prý se zázraky dějí právě o vánocích.


Přivítejte svět u vás doma

Hoštění AFS zahraničního studenta je zážitek, který s sebou přináší zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Je to zážitek pro celou rodinu, který napomáhá nejenom v rozvoji komunikace a empatie, ale také je to skvělá možnost, jak si prohloubit znalosti o cizí kultuře a osvojit si základy nového jazyka.

Pokud i vás láká myšlenka nového člena rodiny, neváhejte a kontaktujte naši koordinátorku Lucii. Více informací o AFS hostitelském programu a konkrétní medailonky studentů, kteří se v letošním roce chystají do České republiky, naleznete zde: www.afs.cz/hostitelsky-program/

Spojit se s námi můžete také přes kontaktní formulář a my se vám ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular-pro-hostitelske-rodiny/

Lucie Beránková

AFS koordinátorka hostitelského programu
E: [email protected]
M: 602 334 427

Share this: